زیره (نام گیاه شناسی: Cuminum cyminum) گیاهی گلدار از خانواده Apiaceae است.
زیره وحشی بومی این منطقه از شرق دریای مدیترانه تا هند است.
دانه های یک دانه ای که در هر میوه قرار دارند خشک می شوند و به عنوان ادویه کامل یا آسیاب شده در بسیاری از غذاهای آشپزی استفاده می شوند.
شبیه رازیانه است. در زبان سانسکریت به آن jeerak می گویند که به معنی کمک کننده در تجزیه (هضم) غذا است.[2]
می توانید تادکا زیره را اضافه کنید. این کار نه تنها به دال عطر می بخشد، بلکه طعم دال را نیز افزایش می دهد.
در تهیه سبزیجات
اگر قبل از درست کردن سبزی، زیره را تلطیف کنید، طعم سبزی چند برابر می شود.
زیره برنج
برنج را می توان با افزودن زیره که به آن زیره برنج می گویند نیز درست کرد. نه تنها درست کردنش راحته، بلکه خوشمزه هم هست. برنج جیرا را می توان از برنج قهوه ای نیز تهیه کرد.
در ترشی
از زیره در تهیه ترشی نیز استفاده می شود. این کار طعم ترشی را بیشتر می کند.
پانچ فوران
زیره همچنین برای تهیه مخلوط ادویه بنگالی معروف به “پانچ فوران” استفاده می شود. اساساً مخلوطی از دانه های رازیانه، دانه خردل، دانه های شنبلیله، دانه های رازیانه و دانه های زیره است. این ادویه در بسیاری از غذاها استفاده می شود.
بعد از بیان کاربرد زیره، در ادامه طرز تهیه آب زیره را می گوییم.
“زیره” از زبان سانسکریت “jirak” به معنای کمک کننده به هضم غذا می آید. کلمه زیره در انگلیسی از کلمه انگلیسی قدیم cymen یا کلمه لاتین cuminum گرفته شده است.
این کلمه در اصل لاتینی کردن کلمه یونانی κύμινον (kuminon) است.[4] این توسط عبری קמון (کمون) و عربی קמון (کمون) پشتیبانی میشود. Gamun در سومری.
زیره به دانه گیاه آلی به همین نام (نام بیولوژیکی: Cuminum cyminum) گفته می شود.
این گیاه از خانواده جعفری است. این گیاه به ارتفاع 30 تا 50 سانتی متر (0.98-1.64 فوت) رشد می کند و میوه ها با دست برداشت می شوند.
[۱۰] گیاهی است علفی و یک ساله با پوستی نرم و صاف. ساقه آن شاخه های زیادی دارد و ارتفاع گیاه 20-30 سانتی متر است.
هر شاخه دارای 2-3 شاخه فرعی است و ارتفاع همه شاخه ها به یک اندازه است که از آن حالت چتر مانند به خود می گیرد.
ساقه سبز تیره رنگ خاکستری با هاله است. آنها دارای برگ های نرم نخ مانند 5-10 سانتی متر هستند.
در مقابل آنها گلهای کوچک سفید یا صورتی روشن به شکل چتری هستند. هر چتر شامل 5 تا 7 چتر است.